Persoonlijk advies
Ruim assortiment
Bel met een adviseur op 088-7771400

EN 388 - Beschermende handschoenen tegen mechanische risico's

EN 388 is een Europese norm die de prestaties en de beschermingsniveaus van werkhandschoenen beoordeelt, met name op het gebied van mechanische risico's. Het doel van deze norm is om zowel gebruikers als fabrikanten te helpen bij het kiezen van de juiste handschoenen voor specifieke taken en om de veiligheid van de drager te waarborgen.

De EN 388-norm omvat verschillende tests die handschoenen ondergaan om hun beschermingsniveaus te bepalen. De testresultaten worden meestal weergegeven als vier (of vijf) cijfers onder het pictogram van een hamer en een schild op de handschoen. Elk cijfer vertegenwoordigt een specifieke prestatie-evaluatie:

  1. Schuurweerstand: Dit is een maat voor de duurzaamheid van het handschoenmateriaal bij blootstelling aan herhaaldelijk schuren. De score varieert van 1 tot 4, waarbij 4 het hoogste beschermingsniveau aangeeft.
  2. Snijweerstand (Coupe-test): Deze test meet de weerstand van het handschoenmateriaal tegen snijden door een draaiend mes. De score varieert van 1 tot 5, waarbij 5 het hoogste niveau van snijweerstand aangeeft.
  3. Scheurweerstand: Deze test bepaalt hoe goed het handschoenmateriaal bestand is tegen scheuren wanneer er kracht op wordt uitgeoefend. De score varieert van 1 tot 4, met 4 als het hoogste niveau van scheurweerstand.
  4. Perforatieweerstand: Dit meet de weerstand van het handschoenmateriaal tegen punctie door een stompe punt, zoals een spijker. De score varieert van 1 tot 4, waarbij 4 het hoogste niveau van perforatieweerstand aangeeft.

Sinds 2016 is er een extra test toegevoegd aan de EN 388-norm, de TDM snijweerstandstest (ISO 13997), die de weerstand tegen rechte sneden met een scherp voorwerp meet. De resultaten worden weergegeven als een letter van A tot F, waarbij F het hoogste snijweerstandsniveau vertegenwoordigt. Deze test is geïntroduceerd vanwege beperkingen in de Coupe-test bij het testen van handschoenen met een hoge snijweerstand.

Bij het kiezen van werkhandschoenen is het belangrijk om de EN 388-normering en testresultaten te overwegen, zodat u de juiste handschoenen kiest die voldoende bescherming bieden voor de taken die u uitvoert.

 

 

Vragen over de EN 388? Neem contact met ons op.

All Safety

Onze dagelijkse missie is het mede zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor u en uw medewerkers. All Safety biedt een compleet pakket aan ondersteuning, om dit doel samen met onze opdrachtgevers te bereiken.
© 2024

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice. Wij beantwoorden op werkdagen binnen 4 uur.

Het laatste nieuws van All Safety?

Meld je aan voor de nieuwsbrief of via social media.