Persoonlijk advies
Ruim assortiment
Bel met een adviseur op 088-7771400

EN 1149 - Antistatische werkkleding

De EN 1149-normering is een Europese norm die betrekking heeft op elektrostatische eigenschappen van beschermende kleding. Het doel van deze norm is om te zorgen voor de veiligheid van mensen die werken in omgevingen met een hoog risico op elektrostatische ontladingen (ESD), zoals de elektronica-, chemische of farmaceutische industrieën.

Elektrostatische ontladingen kunnen gevaarlijk zijn en kunnen brand of explosies veroorzaken in aanwezigheid van ontvlambare stoffen of gassen. Om deze redenen is het belangrijk dat werknemers die in dergelijke omgevingen werken, beschermende kleding dragen die hen beschermt tegen elektrostatische opladingen.

De EN 1149-norm bestaat uit verschillende delen die elk specifieke eisen stellen aan de beschermende kleding:

  1. EN 1149-1: Dit deel beoordeelt de oppervlakteweerstand van het materiaal van de beschermende kleding. Een lage oppervlakteweerstand betekent dat het materiaal efficiënter is in het afvoeren van elektrostatische ladingen.
  2. EN 1149-2: Dit deel meet de doorgangsweerstand van het materiaal. Het bepaalt hoe goed het materiaal elektrische stroom kan geleiden door de dikte van het materiaal, wat helpt bij het afvoeren van elektrostatische ladingen.
  3. EN 1149-3: Dit deel beoordeelt de ladingsoverdracht van het materiaal. Het meet de snelheid waarmee de elektrostatische lading wordt afgevoerd of verdeeld over het oppervlak van het materiaal.
  4. EN 1149-4: Dit deel evalueert de prestaties van de beschermende kleding in een elektrostatische veldtest. Het bepaalt hoe goed de kleding de drager beschermt tegen de effecten van een extern elektrostatisch veld.
  5. EN 1149-5: Dit deel specificeert de eisen voor het ontwerp en de prestaties van beschermende kleding die helpt bij het voorkomen van elektrostatische opladingen. Het stelt algemene vereisten voor kledingstukken die voldoen aan de voorgaande delen van de norm.

Beschermende kleding die voldoet aan de EN 1149-normering wordt ook wel "antistatische kleding" genoemd en helpt het risico op elektrostatische ontladingen en de bijbehorende gevaren te minimaliseren.

 

 

Vragen over de EN 1149? Neem contact met ons op.

All Safety

Onze dagelijkse missie is het mede zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor u en uw medewerkers. All Safety biedt een compleet pakket aan ondersteuning, om dit doel samen met onze opdrachtgevers te bereiken.
© 2024

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice. Wij beantwoorden op werkdagen binnen 4 uur.

Het laatste nieuws van All Safety?

Meld je aan voor de nieuwsbrief of via social media.