Persoonlijk advies
Ruim assortiment
Bel met een adviseur op 088-7771400

EN ISO 20471 - Hoge zichtbaarheid

De EN ISO 20471-normering is een internationale norm die betrekking heeft op hoge zichtbaarheidskleding. Deze norm is ontwikkeld om de zichtbaarheid en veiligheid van werknemers te garanderen die werkzaam zijn in omstandigheden met weinig licht of in de buurt van bewegend verkeer, zoals wegwerkers, spoorwegmedewerkers, luchthavenpersoneel en hulpdiensten.

De EN ISO 20471-norm specificeert de minimale vereisten voor hoge zichtbaarheidskleding die bedoeld is om de drager zichtbaar te maken onder alle lichtomstandigheden, zowel overdag als 's nachts. De norm behandelt zowel de materialen die worden gebruikt in de hoge zichtbaarheidskleding als het ontwerp van de kledingstukken zelf.

Om te voldoen aan de EN ISO 20471-norm, moet hoge zichtbaarheidskleding aan verschillende eisen voldoen, waaronder:

  1. Fluorescerende materiaalkleuren: De kleding moet gemaakt zijn van fluorescerend materiaal in een van de volgende kleuren: geel, oranje of rood. Deze kleuren zijn bedoeld om de drager overdag goed zichtbaar te maken.
  2. Retroreflecterende materialen: De kleding moet retroreflecterende materialen bevatten die licht terugkaatsen naar de lichtbron, zoals koplampen van voertuigen. Dit zorgt ervoor dat de drager 's nachts zichtbaar is.
  3. Contrastmateriaal: In sommige gevallen kan de kleding ook contrasterend gekleurd materiaal bevatten om de zichtbaarheid verder te verbeteren.
  4. Ontwerp en plaatsing van materialen: De norm specificeert de minimale oppervlakte van fluorescerende en retroreflecterende materialen die in de kleding moeten worden gebruikt, evenals de plaatsing van deze materialen om een continue zichtbaarheid rondom de drager te waarborgen.

De EN ISO 20471-norm classificeert hoge zichtbaarheidskleding in drie klassen, gebaseerd op het minimale oppervlak van zichtbaarheidsmaterialen:

  1. Klasse 1: Biedt het laagste niveau van zichtbaarheid en wordt over het algemeen gebruikt voor accessoires zoals veiligheidsvesten of broekbanden.
  2. Klasse 2: Biedt een gemiddeld niveau van zichtbaarheid en is geschikt voor situaties met een matig risico. Voorbeelden zijn verkeersvesten of jassen.
  3. Klasse 3: Biedt het hoogste niveau van zichtbaarheid en is bedoeld voor situaties met een hoog risico, zoals werken langs snelwegen. Dit omvat volledige hoge zichtbaarheidskledingsets, zoals jassen en broeken of overalls.

Het is belangrijk om te weten dat de EN ISO 20471-norm niet de enige norm is die van toepassing kan zijn op hoge zichtbaarheidskleding. Andere normen, zoals EN 343 (voor bescherming tegen regen) of EN 11612 (voor bescherming tegen hitte en vlammen), kunnen ook relevant zijn, afhankelijk van de specifieke werkomgeving en risico's. Bij het kiezen van hoge zichtbaarheidskleding is het belangrijk om rekening te houden met alle van toepassing zijnde normen en de specifieke behoeften van de werknemers om ervoor te zorgen dat de juiste bescherming wordt geboden.

In aanvulling op de EN ISO 20471-norm moeten werkgevers ook rekening houden met de arbeidsomstandigheden en de aard van het werk om te bepalen welke klasse van hoge zichtbaarheidskleding het meest geschikt is voor hun werknemers. Factoren zoals de snelheid van het verkeer, de afstand tot het verkeer, de lichtomstandigheden en de complexiteit van de achtergrond kunnen allemaal invloed hebben op de zichtbaarheid van de werknemers en de benodigde beschermingsniveaus.

Over het algemeen helpt het naleven van de EN ISO 20471-norm om de zichtbaarheid van werknemers in gevaarlijke situaties te verbeteren en het risico op ongevallen en verwondingen te verminderen. Door het juiste niveau van zichtbaarheid te bieden, kunnen hoge zichtbaarheidskleding en accessoires een cruciale rol spelen bij het waarborgen van de veiligheid van werknemers in een breed scala van industrieën en werkomgevingen.

Voorschriften Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat, de uitvoeringsorganisatie van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur in Nederland. Om de veiligheid van de werknemers op en rond deze infrastructuur te waarborgen, stelt Rijkswaterstaat specifieke eisen aan de hoge zichtbaarheidskleding die door aannemers en andere betrokken partijen moet worden gedragen.

Volgens de voorschriften van Rijkswaterstaat moeten werknemers die werkzaam zijn in de directe nabijheid van wegen, waterwegen en andere infrastructuurprojecten hoge zichtbaarheidskleding dragen die voldoet aan de EN ISO 20471-norm. Bovendien vereist Rijkswaterstaat meestal dat werknemers kleding dragen die voldoet aan klasse 3 van deze norm, wat het hoogste niveau van zichtbaarheid biedt. Dit zorgt ervoor dat werknemers die in potentieel gevaarlijke situaties werken, zoals langs snelwegen of op bouwterreinen, optimaal zichtbaar zijn voor passerend verkeer en andere partijen op het terrein.

In conclusie, Rijkswaterstaat (RWS) hanteert eigen voorschriften (standaard klasse 3 voor stof en reflectie, toepassing kleur oranje voor verkeer en geel voor spoorwerkers).

 

Vragen over de EN ISO 20471? Neem contact met ons op.

All Safety

Onze dagelijkse missie is het mede zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor u en uw medewerkers. All Safety biedt een compleet pakket aan ondersteuning, om dit doel samen met onze opdrachtgevers te bereiken.
© 2024

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice. Wij beantwoorden op werkdagen binnen 4 uur.

Het laatste nieuws van All Safety?

Meld je aan voor de nieuwsbrief of via social media.