Persoonlijk advies
Ruim assortiment
Bel met een adviseur op 088-7771400

EN ISO 11611 - Thermisch snijden, lassen, slijpen

De EN 11611-normering is een Europese norm die betrekking heeft op beschermende kleding voor gebruik bij lassen en aanverwante processen. Deze norm is ontwikkeld om de veiligheid van werknemers te garanderen die worden blootgesteld aan de risico's die gepaard gaan met lassen, zoals hitte, gesmolten metaalspatten, straling, vlammen en elektrische schokken.

De EN 11611-norm specificeert minimale basisvereisten voor beschermende kleding die specifiek ontworpen is voor het bieden van bescherming tijdens lassen en aanverwante processen, zoals snijden, slijpen en thermisch spuiten. De norm behandelt zowel de materialen die worden gebruikt in de beschermende kleding als het ontwerp van de kledingstukken zelf.

De EN 11611-norm omvat twee klassen van bescherming:

  1. Klasse 1: Deze klasse biedt bescherming tegen minder gevaarlijke lasprocessen en situaties waarbij minder spatten en straling optreden. Klasse 1-kleding is geschikt voor activiteiten zoals het lassen met een beschermend gas of het handmatig metalen booglassen met lichte elektroden.
  2. Klasse 2: Deze klasse biedt een hogere mate van bescherming voor gevaarlijkere lasprocessen en situaties met meer spatten en straling. Klasse 2-kleding is geschikt voor zwaardere lasactiviteiten, zoals het lassen met zware elektroden of het uitvoeren van snij- en gutsprocessen.

Om te voldoen aan de EN 11611-norm, moet beschermende kleding aan verschillende eisen voldoen, waaronder:

  • Vlamvertragende eigenschappen: De kleding moet bestand zijn tegen ontbranding en moet zelfdovend zijn wanneer de vlam wordt verwijderd.
  • Bescherming tegen gesmolten metaalspatten: De kleding moet bestand zijn tegen het doordringen van gesmolten metaal en de gebruiker beschermen tegen brandwonden.
  • Bescherming tegen stralingshitte en convectiehitte: De kleding moet de drager beschermen tegen de hitte die wordt gegenereerd door las- en snijvlammen, evenals straling afkomstig van het werkstuk en de vlam.
  • Elektrostatische eigenschappen: Indien vereist, moet de kleding voldoen aan de eisen van de EN 1149-norm voor elektrostatische bescherming.
  • Mechanische sterkte: De kleding moet bestand zijn tegen scheuren, schuren en doorboren om een ​​betrouwbare bescherming te bieden tijdens het lassen.

Het is belangrijk om te weten dat de EN 11611-norm niet de enige norm is die van toepassing kan zijn op beschermende kleding voor lassers. Andere normen, zoals EN 11612 (voor bescherming tegen hitte en vlammen) of EN ISO 20471 (voor zichtbaarheid), kunnen ook relevant zijn, afhankelijk van de specifieke werkomgeving en risico's.

 

 

Vragen over de EN ISO 11611? Neem contact met ons op.

All Safety

Onze dagelijkse missie is het mede zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor u en uw medewerkers. All Safety biedt een compleet pakket aan ondersteuning, om dit doel samen met onze opdrachtgevers te bereiken.
© 2024

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice. Wij beantwoorden op werkdagen binnen 4 uur.

Het laatste nieuws van All Safety?

Meld je aan voor de nieuwsbrief of via social media.