Persoonlijk advies
Ruim assortiment
Bel met een adviseur op 088-7771400

IEC 61482 - Elektrische vlamboog

De IEC 61482-normering is een internationale norm die betrekking heeft op beschermende kleding voor werknemers die worden blootgesteld aan thermische gevaren van elektrische vlammen en elektrische vlambogen. Deze norm is ontwikkeld door de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) om de veiligheid van werknemers te garanderen die in omgevingen werken waar elektrische energie een risico op letsel vormt, zoals elektriciens, onderhoudspersoneel en werknemers in de energiesector.

De IEC 61482-norm bestaat uit twee delen:

  1. IEC 61482-1-1: Dit deel behandelt de zogenaamde "open arc"-testmethode. Het beoordeelt de vlamboogprestaties van materialen en kleding die worden gebruikt voor bescherming tegen elektrische vlambogen. Het bepaalt een zogenaamde Arc Rating (ATPV of EBT), uitgedrukt in calorieën per vierkante centimeter (cal/cm²). De Arc Rating geeft aan hoeveel thermische energie het materiaal kan weerstaan voordat er een tweedegraads brandwond optreedt bij de drager. Hoe hoger de Arc Rating, hoe meer bescherming het materiaal biedt.
  2. IEC 61482-1-2: Dit deel behandelt de "box-test" methode. Het evalueert de prestaties van beschermende kledingstukken in een gecontroleerde vlamboogtest, waarbij een vlamboog wordt gegenereerd in een speciaal ontworpen testopstelling (de "box"). In deze test wordt de beschermende kleding geclassificeerd als klasse 1 (4 kA) of klasse 2 (7 kA), op basis van de hoeveelheid stroom (uitgedrukt in kiloampère) die de kleding kan weerstaan tijdens een vlambogincident.

De IEC 61482-norm stelt eisen aan zowel de materialen die worden gebruikt in beschermende kleding als aan het ontwerp van de kledingstukken zelf. Kleding die voldoet aan deze norm biedt bescherming tegen de thermische gevaren van elektrische vlammen en vlambogen, waaronder brandwonden en andere verwondingen die kunnen optreden als gevolg van blootstelling aan deze gevaren.

Het is belangrijk om te vermelden dat IEC 61482 niet de enige norm is die betrekking heeft op beschermende kleding voor elektrische gevaren. Andere normen, zoals ASTM F1506, NFPA 70E en EN ISO 11612, kunnen ook relevant zijn, afhankelijk van de specifieke risico's en de locatie waar de kleding wordt gebruikt.

 

 

Vragen over de IEC 61482? Neem contact met ons op.

All Safety

Onze dagelijkse missie is het mede zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor u en uw medewerkers. All Safety biedt een compleet pakket aan ondersteuning, om dit doel samen met onze opdrachtgevers te bereiken.
© 2024

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice. Wij beantwoorden op werkdagen binnen 4 uur.

Het laatste nieuws van All Safety?

Meld je aan voor de nieuwsbrief of via social media.