Persoonlijk advies
Ruim assortiment
Bel met een adviseur op 088-7771400

EN 14058 - Koude omstandigheden

EN 14058 is een Europese normering die betrekking heeft op beschermende kleding tegen koude omgevingen. De norm is vastgesteld door de Europese Unie en beschrijft de minimale prestatie-eisen waaraan kleding moet voldoen om werknemers te beschermen tegen koude weersomstandigheden. De norm is bedoeld voor situaties waarin mensen worden blootgesteld aan koude temperaturen, zoals werken in koelhuizen, koude opslagruimtes, of buiten in koude klimaten.

EN 14058 bestaat uit verschillende prestatie-eisen die betrekking hebben op de isolatie, luchtdoorlatendheid en waterdampdoorlatendheid van de beschermende kleding. Deze eisen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat werknemers warm, droog en comfortabel blijven tijdens het werken in koude omgevingen. Hier is een kort overzicht van enkele van de belangrijkste criteria:

  1. Thermische isolatie: Deze eis heeft betrekking op het vermogen van de kleding om warmte vast te houden. De isolatiewaarde wordt gemeten met behulp van een gestandaardiseerde test en wordt uitgedrukt in Clo-waarden. Een hogere Clo-waarde betekent betere thermische isolatie.
  2. Luchtdoorlatendheid: Beschermende kleding moet een zekere mate van luchtdoorlatendheid hebben om het comfort te verhogen en oververhitting te voorkomen. Luchtdoorlatendheid wordt gemeten in een gestandaardiseerde test en wordt uitgedrukt in dm³/(m²·s).
  3. Waterdampdoorlatendheid (ademend vermogen): Dit heeft betrekking op het vermogen van de kleding om vocht (transpiratie) van het lichaam naar de buitenomgeving af te voeren. Een goede waterdampdoorlatendheid vermindert de kans op oververhitting en bevordert het comfort van de drager.
  4. Waterdampdoorlatendheid wordt uitgedrukt in Ret-waarden, waarbij een lagere Ret-waarde een betere waterdampdoorlatendheid aangeeft.

Bovendien zijn er optionele prestatie-eisen, zoals waterdichtheid en weerstand tegen penetratie door water. Deze aanvullende eisen zijn bedoeld voor situaties waarin werknemers worden blootgesteld aan regen, sneeuw of andere vormen van neerslag.

EN 14058-certificering helpt bedrijven en werknemers te verzekeren dat de beschermende kleding die zij gebruiken voldoet aan de minimale veiligheids- en prestatie-eisen voor werken in koude omgevingen.

 

 

Vragen over de EN 14058? Neem contact met ons op.

All Safety

Onze dagelijkse missie is het mede zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor u en uw medewerkers. All Safety biedt een compleet pakket aan ondersteuning, om dit doel samen met onze opdrachtgevers te bereiken.
© 2024

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice. Wij beantwoorden op werkdagen binnen 4 uur.

Het laatste nieuws van All Safety?

Meld je aan voor de nieuwsbrief of via social media.