Veilig thuiskomen na uw klus op die onvoorspelbare, gevaarlijke werkplek. Dat is waar Roots Original om draait. Roots is het grootste kledingmerk voor multinorm, vlamvertragende en vlamboogbeschermende werkkleding. Ieder kleding stuk is zorgvuldig ontworpen om ongevallen en verwondingen te voorkomen bij blootstelling aan de thermische gevaren van een elektrische boog, hitte, vlammen, koude en elektrostatische eigenschappen.
Beschermd.
Iedere klus opnieuw.
De kledingstukken van Roots worden vervaardigd en grondig getest in overeenstemming met de allernieuwste veiligheidsnormen, zorgvuldig ontworpen om een lange levensduur te bieden en een onovertroffen comfort te hebben. Dit komt deels door de toegewijde investeringen in grondstoffen van de hoogste kwaliteit waarmee zij constant innoveren.
Als geen andere kledingfabrikant van brandvertragende werkkleding streeft Roots veiligheid na die verder gaat dan de normering om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van de dragers in elke situatie te garanderen. Elke keer opnieuw. Zodat u altijd en overal compromisloze beschermd bent.
Terug naar onze Roots.
Onze impact veiligstellen.
Roots richt zich op veiligheid en haar impact op het milieu. Want wanneer producten langer mee gaan worden er minder grondstoffen uit de aarde gehaald en verkleinen wij onze ecologische voetafdruk. Bovendien heeft een duurzaam product een positieve invloed op uw 'total cost of ownership'. Roots heeft als eerste ter wereld werkkleding dat gecertificeerd is voor 100 (industriële) wasbeurten.
Toen ROOTS in 2004 van start ging waren wij vanaf het begin niet tevreden met de kwaliteit brandvertragende doeken die op “de markt” te koop waren. De matige kwaliteit, de soms erbarmelijke brandvertragende eigenschappen en het vaak slechte comfort dwongen ROOTS tot de keuze om zelf doeken te ontwikkelen. Tot op de dag van vandaag is ROOTS één van de weinige; zo niet de enige toonaangevende producent van brandvertragende kleding die controle heeft over de productie van eigen doeken vanaf de aankoop van vezels t/m het gefinisht product. Voor de productie van de ROOTS doeken worden uitsluitend de beste grondstoffen gebruikt. Een prima kledingstuk begint met een goed doek. Om die reden worden uitsluitend de beste katoenvezels gebruikt die resulteren in ongekend draagcomfort, doeksterkte en veiligheidsprestaties. De brandvertragende chemie die ROOTS gebruikt geeft geen stank af, waardoor de dragers dit als een verbeterd comfort ervaren.
Ieder kledingstuk is te herleiden naar de doekbatch waaruit het is geproduceerd.
In de eindfase van het productieproces van het doek heeft ROOTS een kwaliteitscontrolesysteem geïmplementeerd van absolute wereldklasse. Na iedere batch van doek worden alle doeken in het laboratorium gecontroleerd op kritische waarden, zoals treksterkte, scheurweerstand, brandvertraging en krimp. Deze batch krijgt een uniek nummer dat we Cosort noemen. Dit nummer wordt tussen de stiksels van ieder kledingstuk bevestigd dat wordt geconfectioneerd. Hierdoor blijft het cosort nummer ook zichtbaar na een ontbranding, of ten gevolge van normale slijtage. Het Cosort nummer kan daadwerkelijk worden gezien als een extra waarborg voor de kwaliteit van de kleding. Sinds eind 2012 heeft ROOTS er ook voor gekozen om het gebruikte reflectietape traceerbaar te maken. Ieder batch reflectietape (batch is 100.000 meter) heeft een uniek nummer, dat correspondeert met een laboratorium rapport die dit tape op alle kritische waarden heeft getest. Het zijn niet alleen de hoge zichtbaarheidswaarden die worden getest; er wordt ook getest op brandvertragende eigenschappen alsmede op wasgedrag.
ROOTS werkt samen met onafhankelijke laboratoria, die onze stoffen vóór elke kledingproductie controleren op kwaliteit. Bij elke nieuwe batch kledingstukken die we produceren, wordt een monster van de gebruikte stof opgestuurd om de stof te testen.
Onze partners zijn leiders van wereldklasse op het gebied van stofinspectie, testen en certificering en we zijn buitengewoon trots dat we een partnerschap hebben opgebouwd met dergelijke gerenommeerde organisaties. Pas daarna laten we na onafhankelijke tests toe dat onze stoffen worden vrijgegeven voor de productie van kleding. Onafhankelijke tests worden uitgevoerd bovenop onze eigen laboratoriumtests en zijn in elke kleur die uit productie komt. De meeste andere fabrikanten van vlamvertragende kledingstukken zouden alleen tevreden zijn met de interne laboratoriumrapporten die beschikbaar zijn bij de wever.
Gecertificeerde kwaliteitscontrole
Bij ROOTS waarderen we veiligheid boven alles als het gaat om onze producten, het zijn immers de levens van mensen die we mogelijk kunnen redden in geval van een ramp. We zien onze kleding in de eerste plaats als een veiligheidsuitrusting en op de tweede plaats als zakelijke werkkleding. Deze manier van denken vereist een hoog niveau van kwaliteit en prestatie van onze stoffen.
Daarom vinden we dat de extra kwaliteitscontrole van een gecertificeerde derde partij van onschatbare waarde is en ons ertoe aanzet om onze producten nog beter te maken. Deze drive om te blijven verbeteren heeft ons ertoe gebracht enkele van de best presterende kledingstukken op de markt te creëren met de laagste voorspelling van verbranding, duurzaamheid en hoog draagcomfort.
De volgende tests worden altijd uitgevoerd;
- Vlamvertragend materiaal na 50 was- / droogcycli. • De stof krimpt na 5 en 50 was- / droogcycli.
- Scheurvastheid van de stof na 5 was- / droogcycli.
- Treksterkte van de stof na 5 was- / droogcycli.
- PH waarde
- Formaldehyde-inhoud
- Kleursnelheid
- Gewicht van de stof
Alle doeken zijn getest en hebben een UPF-rating van 50+.
Het delen van kennis als onmisbaar onderdeel van de ROOTS kwaliteit
ROOTS kan iedere klant voorzien van een overvloed aan informatie; van kledingcertificaten tot paspop testresultaten voor brandwondenvoorspellingen.
ROOTS is van mening dat bij dergelijke kritische veiligheidsproducten, voldoende informatie van vitaal belang is. Om deze reden heeft ROOTS besloten om een eigen trainingsprogramma voor brandvertragende kleding te ontwikkelen. Het ROOTS trainingsprogramma behandelt brandvertragende en aanverwante standaards, diverse brandvertragende doekeigenschappen en voordelen, specifieke kledingeisen, productie controlesystemen en we onderstrepen het belang van de juiste behandeling door wasserijen. Het komt erop neer dat we een zeer complexe materie op een begrijpelijke manier presenteren en laten leren.
De training kan in een halve dag worden gevolgd en wordt aan ROOTS partners en eindgebruikers gratis aangeboden in het kantoor te Rotterdam.
Programma om een gecompliceerd onderwerp, begrijpelijk te maken
In extreme omstandigheden kan het gebeuren dat brandvertragende kleding bescherming moet bieden aan de gevaren van een vlamboog. Het delen en presenteren van dergelijke specifieke kennis over zo’n belangrijk onderwerp beschouwt ROOTS als een voorwaarde in de relatie met de eindgebruikers. Om die reden heeft ROOTS toestemming gekregen van de Technische Universiteit van Ilmenau om ter plaatse vlamboog-seminars te mogen organiseren met twee eminente sprekers; professor Holger Schau die de geestelijk vader genoemd mag worden van de IEC 61482 vlamboog standaard en Dhr. Jürgen Haasse; voormalig directeur van notified body STFI en nauw betrokken bij de ontwikkeling van de EN 1149 antistatische standaards. Het seminar in Ilmenau behandeld vooral de boxtest testmethode (IEC 61482-1-2)
Tijdens het seminar zijn de aanwezigen getuige van een “live” vlamboog test. Tevens volop informatie omtrent de testmethode met betrekking tot de standaard en aan het einde een open vraag en antwoord sessie met de professionals.
De andere locatie waar ROOTS seminars organiseert is in Valencia; in het splinternieuwe open-arc ATPV laboratorium van Aitex. Hier wordt vooral stilgestaan bij de open-arc testmethode (IEC 61482-1-1). Het seminar in Valencia heeft als belangrijkste spreker Dhr. Hugh Hoagland; een absolute top deskundige op dit terrein. De uitkomsten van deze open-arc testen resulteren in zg. calorische waarden. Beide seminars tonen “live” vlamboog testen en informeren over de relevante normeringen. Uiteraard wordt ruim aandacht besteed aan vragen en verzoeken om informatie. Neemt u a.u.b. contact op met uw ROOTS adviseur voor meer informatie.
Ontdek het werkelijke beschermingsniveau van uw brandvertragende kleding.
Voorspellingen over brandwonden, volgens EN ISO 11612, zijn optioneel. Het is echter verplicht voor de Amerikaanse testmethode NFPA 2112 gedurende 3 seconden. We hebben deze testmethode op al onze kledingstukken toegepast, maar voor 4 seconden.
Klanten vragen bijvoorbeeld om kledingstukken die voldoen aan EN ISO 11612. Waar weinig mensen zich van bewust zijn, is dat het al mogelijk is om certificering volgens deze norm te krijgen na 5 wasbeurten en 5 droogbeurten, terwijl de levenscyclus van het kledingstuk gemakkelijk 50 wasbeurten kan bereiken. Men moet dieper graven in de technische dossiers achter het certificaat om deze belangrijke informatie te verkrijgen. Dit is relevante informatie, omdat het gebruik van FR-chemicaliën een aanzienlijk deel van de kostprijs van vlamvertragende weefsels vormt. ROOTS EN ISO 11612-kledingstukken zijn gecertificeerd voor 50 was- en droogcycli.
Hoe veilig is uw kleding? Lees verder over dit onderwerp in onze catalogus.
Alle ROOTS collecties dragen bij aan bescherming tegen vlambogen.
Steekvlammen en vlambogen zijn de twee belangrijkste redenen om vlamvertragende werkkleding te dragen. Om echt te weten welk beschermingsniveau een kledingstuk kan bieden tegen deze gevaren, moet het worden getest. ROOTS gelooft dat een nauwkeurige test dat zo dicht mogelijk een echte catastrofe nabootst de enige manier is om echt te weten hoe veilig een kledingstuk is.
Voor steekvlammen onderwerpt ROOTS het kledingstuk aan een 4 seconden durende vlammenzee. Dit geeft een brandwondenvoorspelling met een nauwkeurige weergave qua veiligheid. Als specialist in vlamboogbescherming doet ROOTS hetzelfde voor hun kledingstukken met de boxtest (IEC 61482-1-2) en de open boogtest (IEC 61482-1-1) op elk afzonderlijk bereik.
Lees de verschillen van deze testmethodes in de catalogus.
Een waspoeder dat op een veilige manier de zwaarste vervuiling aanpakt.
ROOTS is begonnen in de olie-en gasindustrie; vooral offshore! “Oil based mud” is één van de zwaarst denkbare vervuilingen en is dientengevolge erg moeilijk te verwijderen van brandvertragende kleding. Vandaar dat ROOTS de uitdaging heeft gezocht in de ontwikkeling van een eigen wasmiddel genaamd “Clean at 60”. Dit wasmiddel, dat zowel in poedervorm als vloeibaar verkrijgbaar is, heeft gewezen op een lage temperatuur, de zwaarste vervuilingen de baas te kunnen; zelfs de genoemde “obm”.
Het lijkt logisch dat het juiste wasproces voor “de laatste verdedigingslinie” goed wordt uitgevoerd. Helaas is dat niet het geval.. Vooral offshore cateringbedrijven gebruiken vaak een “algemeen” wasmiddel, hetgeen kan resulteren in een reeks van negatieve effecten, waaronder krimp, maar zelfs het verlies van veiligheidseigenschappen. Het is zeker niet ongebruikelijk dat dergelijke wasmiddelen “bleekmiddel” bevatten, waarmee de brandvertragende eigenschappen reeds na een paar wasbeurten van de kleding zijn gestript. Op de juiste manier wassen is zogezegd geen “rocket science”, echter…, Veel klanten laten ons weten dat het onmogelijk lijkt om zwaar vervuilde kleding op 60°C te reinigen. De kleding wordt alleen schoon in de kookwas zegt men; resulterend in krimp en verlies van eigenschappen. ROOTS bewijst met Clean at 60 dat het wel degelijk mogelijk is; ook op booreilanden, schepen en platforms. ROOTS gebruikt de wetenschappelijke cirkel van Sinner in haar aanpak.
De cirkel van Sinner in de reiniging is de invloed die 4 factoren op elkaar uitoefenen, die tezamen tot een schoon resultaat moeten leiden. ROOTS heeft hier nog een vijfde factor aan toegevoegd; namelijk de hoeveelheid water in de wastrommel. De reden om deze 5e factor toe te voegen is ingegeven vanuit de dagelijkse (was)praktijk op booreilanden, waar trommels consequent worden overladen, waardoor er zich nauwelijks water in de trommel bevindt om het vuil te transporteren. Als één van de factoren wordt verminderd in de cirkel, dan moet te allen tijde een andere factor toenemen (of factoren) om weer een gesloten cirkel te krijgen. De gesloten cirkel representeert een schoon wasresultaat.
Op de juiste manier wassen en drogen is cruciaal voor brandvertragende kleding.
ROOTS is constant in gesprek en ondersteunt landelijke en locale industriële wasserijen, teneinde ervoor te zorgen dat de ROOTS kleding volgens de wasvoorschriften wordt behandeld. ROOTS attendeert wasserijen erop dat deze kleding thuishoort in de categorie persoonlijke beschermingsmiddelen en gedurende het gehele was- en droogproces met zorg moet worden behandeld. Brandvertragende kleding moet de dragers blijvend bescherming geven gedurende de gehele levensduur van het product. Dragers moeten erop kunnen rekenen dat de kleding in zodanig wordt onderhouden en dat geen enkele afbreuk t.a.v. de veiligheid van de drager kan plaatsvinden. Door de veelvuldige gesprekken die ROOTS heeft met industriële wasserijen, kan er momenteel geput worden uit een groot arsenaal aan wasserijen dat bereid is om het brandvertragend wasadvies te volgen.
Lees het volledige verhaal in de catalogus.
Bij ROOTS betekent het vertrouwen van onze klanten alles voor ons. We zullen nooit stoppen met werken om het te verdienen en te behouden door de ontwikkeling van kledingstukken die de beste veiligheidsprestaties in zijn klasse voor de drager garanderen. Ongeacht de grootte of het geslacht, onze producten bieden u comfortabele bescherming tegen vlammen en vlambogen.
Vanwege het gebrek aan goed passende dameskleding, merkten we dat dames in de verleiding kwamen om kleine herenkleding te kopen als compromis, wat leidt tot slecht passende werkkleding - iets dat uitzonderlijk gevaarlijk kan zijn op de werkplek. Het probleem met te grote kleding is dat het vaak tot ongelukken leidt waarbij kleding om de benen of mouwen wordt opgerold. Dit raakt gemakkelijk bekneld rond machines.
Deze erkenning stelde onze ontwerpers in staat om een selectie vrouwelijke pasvormen te maken die in alle branches worden gedragen: bijv. offshore, rail, utiliteit, transport en constructie. Op basis van onze ervaring en trouwe merkgebruikers over de hele wereld, hebben we vrouwen uit allerlei branches uitgenodigd om met ons samen te werken om de perfecte match te vinden. Ontwerpen zijn nauwkeurig afgestemd op de feedback van de vrouwen en zorgen voor een comfortabele, betrouwbare, praktische en vooral een echte damespasvorm.
Steeds meer series dames passen
In tegenstelling tot andere vlamvertragende werkkledingfabrikanten, hebben we ons toegewijd om iedereen beschermende kleding te bieden. Dit komt vooral tot uiting in de speciale maatvoering, pasvormen en maatwerkopties die we aanbieden. Onze eerste overall voor dames dateert van een paar jaar geleden. Deze sterke toewijding motiveert ons om door te gaan met het toevoegen van dameskleding in al onze productlijnen. Onze nieuwste echte damesoverall is de Textreme Hi-Vis damesoverall, die gecertificeerd is voor 100 industriële wasbeurten!
U bent misschien klaar met uw overall, jas of broek, maar de kans is groot dat het nog veel meer te bieden heeft. Als u het aan ons retourneert, verwijderen wij alle badges en reflecterende tape en produceren we poetslappen en absorptiemateriaal dat u kunt hergebruiken. Als u dergelijke producten niet gebruikt, recyclen we deze gratis.
Met andere woorden, uw oude kledingstuk kan worden gereproduceerd tot iets nuttigs dat u kunt hergebruiken en zo kostbare materialen van de aarde kunt besparen en uw ecologische voetafdruk kunt verkleinen.
Lees hier verder over onze visie op circulariteit en hoe u kunt deelnemen.