Persoonlijk advies
Ruim assortiment
Bel met een adviseur op 088-7771400

 

KENNISBANK

Hoofdbescherming

Dit artikel bestaat uit de volgende onderdelen: levensduur veiligheidshelm, onderhoud van de helmen, bescherming van verschillende soorten helmen (en stootpetten).

Hoofdbescherming

Een industriële veiligheidshelm (norm NEN EN 397) gebruik je om hoofdletsel te voorkomen. Alle veiligheidshelmen volgens NEN EN 397 zijn tevens CE-typegekeurd. Een veiligheidshelm moet een goede pasvorm en een goede bevestiging op het hoofd hebben. De helm moet licht in gewicht zijn, de helmschaal aan de buitenkant glad en dicht.  

Boven de ogen is de helm voorzien van een klep en de rand van de helmschaal is rondom voorzien van een regengoot. Dit om vloeistof veilig op te kunnen vangen. Er bestaat ook een keus, indien het werk dit vereist, om een helmschaal te kiezen met ventilatiegaten en zonder regengoot. Dit kan het opvangen, de impact en het makkelijk afglijden van voorwerpen mogelijk beter doorstaan.

Om de helm goed op het hoofd  te kunnen houden kunnen de banden van het binnenwerk handmatig of met een draaiknop ingesteld worden. Een zweetband van leder of van een ander absorberend materiaal aan het binnenwerk verhoogt het draagconform. Eventueel kan, indien het werk dit vereist, een kinband gebruikt worden maar deze moet wel kunnen loslaten bij een kracht van 150-250 N (newton). Aan een veiligheidshelm kunnen accessoires verbonden zijn zoals gehoorbescherming of een gelaatsscherm. Het is zinvol indien men dit wil combineren altijd van hetzelfde merk c.q. fabrikant te nemen.

Levensduur veiligheidshelm

De  levensduur van het materiaal waaruit de helm is vervaardigd (polyethyleen (PE), polycarbonaat, (ABS), textielfenol of glasvezel wordt mede bepaald door de invloeden van buitenaf (UV licht, fysisch, chemisch). De gebruiksduur van een polyethyleen helm is 3 jr, voor  -ABS en polycarbonaat 5 jr, voor textielfenol 8 jr  en voor glasvezel wordt 10 jaar genomen. Er zijn veiligheidshelmen met een UV indicator. De UV indicator verkleuring geeft aan of de helm verouderd is en vervangen moet worden.

Om te weten of je de juiste helm op hebt wordt standaard op iedere veiligheidshelm de norm, de naam of het identificatieteken van de fabrikant weergegeven. Verder het jaar en de maand van fabricage. Tevens wordt zowel op de helm als op het binnenwerk het type helm en de grootte weergegeven.

Minder goed bekend is dat het binnenwerk ook een beperkte levensduur heeft. Ook hier wordt de gebruiksduur op het binnenwerk aangegeven. Slijtage ontstaat niet alleen door gebruik maar ook door inwerking van zweet en huidvetten. De opvang van schokbelasting moet voldoende blijven om vallende voorwerpen (indringing), stoten en zijdelings belasting goed te kunnen blijven doorstaan.

Onderhoud van de helmen

Goed onderhoud voor je PBM’s blijft belangrijk. Veiligheidshelmen laat je niet los in de auto of in het zonlicht liggen. Een koele, droge bij voorkeur donkere plaats is de beste optie.

Breng geen merktekens, stickers of opschriften op de helm aan, alleen als dit in overeenstemming is met de instructies van de fabrikant. Verwijder vervuiling (olie etc.) van de helm om de inwerking hiervan te voorkomen. Controleer altijd eerst je helm en binnenwerk volledig op mechanische, chemische beschadigingen, barstjes of haarscheurtjes. Tussen hoofd en helmschaal moet een afstand van 2.5 cm (25 mm ) aanwezig zijn. Doe deze controle ieder keer weer opnieuw. Bij twijfel of afwijkingen vervang dan altijd je veiligheidshelm. Vervang de helm ook indien een val, een vallend voorwerp of een serieuze stoot met de helm is opgevangen cq heeft plaatsgevonden. Ook al zie je niets aan de helm, er kan wel degelijk door interne breuk beschadiging aan de helm zijn ontstaan. Ook in de gebruiksaanwijzing wordt hier op gewezen.

Bescherming verschillende soorten helmen (en stootpetten)

De elektrisch isolerende eigenschap van een industriële veiligheidshelm (norm NEN EN 397 ) vervaardigt uit Polyethyleen, Polycarbonaat of ABS biedt bescherming tot 440 Volt wisselstroom.

Let op, industriële veiligheidshelmen (norm NEN EN 397 ) vervaardigt uit polyester, glasvezel of textiel fenol kunnen water aantrekken uit de lucht en zijn hiermee geleidend en voldoen dus niet aan 440 Volt wisselstroom eisen.

Voor specifieke risico’s of mindere risico’s kunnen andere veiligheidshelmen of stootpetten gekozen worden.

De elektrisch isolerende helm volgens de Europese norm EN 50365 gaat tot 1000 Volt wisselstroom of 1500 gelijkstroom. De markering voor deze  elektrisch isolerende helm (EN 50365) wordt onuitwisbaar op de helm aangegeven met een dubbele driehoek, klasse 0, serie en batchnummer. De elektrisch isolerende helm wordt in een niet geleidend materiaal zoals polyethyleen, polycarbonaat of ABS geleverd. De toepassing van dit categorie 3 PBM artikel dient altijd in combinatie met andere isolerende PBM’s worden toegepast.

Industriële veiligheidshelmen met een hoog beschermingsniveau (norm EN 14052):    Veiligheidshelmen die aan deze norm voldoen kunnen een hogere val impact op de top van de helm verdragen. Waarmee niet gezegd is dat hiermee het risico voorkomen wordt maar de kans op het risico op letsel mogelijk meer kan beperken. Overigens zijn deze veiligheidshelmen nog beperkt beschikbaar.

Industriële stootpetten norm (EN 812) met CE keurmerk zijn bedoeld om bescherming te bieden tegen de effecten van stoten  op hoofd. De harde gladde gemodelleerde geventileerde schaal is van het materiaal polyethyleen. Er is een binnenwerk  met een zweetband en/of kinband.  

Een stootpet is dus geen industriële veiligheidshelm (norm NEN EN 397). Een stootpet mag niet elektrisch geleidend en vlamonderhoudend zijn en dient kortstondig accidenteel bescherming tot 440 Volt wisselstroom te bieden.

Uit de analyse van de Risico Inventarisatie en Evaluatie zal de noodzaak blijken tot het dragen van een veiligheidshelm.  Uitvoeringen van veiligheidshelmen kunnen sterk verschillen. Afhankelijk van welk werk men doet (in de bouw, werken met kranen, in de haven, in laadruimten, in kleine besloten ruimten, onderhoud in werkplaatsen, werken in de petro-chemische bedrijven, bij werken op hoogte etc). Kunnen keuzes in uitvoeringen en normen gemaakt worden. All Safety kan u hierbij adviseren om er zeker van te zijn dat de juiste afdoende vereiste bescherming wordt ingezet.

 

Neem bij vragen contact met ons op

All Safety

Onze dagelijkse missie is het mede zorgdragen voor een veilige werkomgeving voor u en uw medewerkers. All Safety biedt een compleet pakket aan ondersteuning, om dit doel samen met onze opdrachtgevers te bereiken.
© 2024

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice. Wij beantwoorden op werkdagen binnen 4 uur.

Het laatste nieuws van All Safety?

Meld je aan voor de nieuwsbrief of via social media.